У Миколаєві відбулась робоча зустріч щодо реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» в області

 

У п’ятницю, 26 квітня, на базі Миколаївської обласної організації Товариства Червоного Хреста України відбулась робоча зустріч. Участь у якій взяли регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» у Миколаївській області Руслана Омелянчук, представники Миколаївської обласної організації Товариства Червоного Хреста України, відповідальна за впровадження програми «Ти як?» серед закладів охорони здоров’я області Оксана Баланська та медичний директор КНП «Миколаївський обласний центр психічного здоров'я» Людмила Шеремет.

 

Метою зустрічі стало опрацювання системи взаємодії в рамках реалізації на Миколаївщині Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?».

 

Система надання послуг з ментального здоров’я в області включає психологів, психотерапевтів, психіатрів, клінічних психологів спеціалізованих закладів, лікарів, які пройшли навчання за програмою mhGAP, сегмент неурядових організацій.

 

Психічна, психологічна та наркологічна допомога в Україні надається без направлення лікаря.

 

Також варто зазначити, що станом на сьогодні договір з НСЗУ за пакетом 51 «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» уклали 28 закладів «первинки» міста та області та два спеціалізовані заклади: КНП «Березнегуватська центральна районна лікарня» Березнегуватської селищної ради та КНП «Врадіївська центральна районна лікарня» Врадіївської селищної ради.

 

Серед неурядових організацій одним з лідерів надання послуг у сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки є Миколаївська обласна організація Товариства Червоного Хреста України, поточні результати діяльності якої було презентовано під час зустрічі.

 

Нагадаємо, що впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативою Олени Зеленської забезпечує Координаційний центр КМУ / Mental Health UA у співпраці з Міністерством охорони здоров'я України за експертного партнерства та підтримки World Health Organization (WHO).