Супутникові знімки: У Каховське водосховище знову почала прибувати вода

У Каховське водосховище знову почала прибувати вода. Як свідчать останні супутникові знімки цього району, значна частина раніше осушеної території колишнього водосховища на сьогодні вкрита водою.

Про це texty.org.ua розповів експерт Української природоохоронної групи, молодший науковий співробітник Інституту зоології ім. І.Шмальгаузена НАН України Григорій Коломицев.

За його словами, пояснення тут може бути дуже просте — весняне танення снігів принесло додаткову вологу у пониззя Дніпра.

“Тут ми чітко спостерігаємо підняття рівня води, що відповідає ситуації весняного водопілля на річковій заплаві”, — зазначив Григорій Коломицев.

“За відсутності штучного регулювання рівня води, сьогодні ми можемо спостерігати на території колишнього Каховського водосховища ті самі процеси, що відбуваються на природних, незарегульованих людиною заплавах річок. Весняні водопілля відбувалися на цих землях ще до побудови ГЕС тисячі років”, — додав Коломицев.

До цього стало відомо, що на Херсонщині закривають штаб з ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС.

Каховська ГЕС була підірвана 6 червня 2023 року.

Через це на Херсонщині були підтоплені 49 населених пунктів – 32 на підконтрольній території і 17 на тимчасово окупованій.

Підрив Каховської ГЕС призвів до евакуації 2783 людей.

Джерело