ХАЦ перевірив наявність російського паспорта у депутата Харківської міськради

Андрій Спаський. Фото: Харківська міська рада У реєстрі Федеральної податкової служби Росії є дані щодо Андрія Спаського.

Харківський антикорупційний центр перевірив наявність у депутата Харківської міської ради Андрія Спаського наявність російського паспорта.

Згідно з даними у російському реєстрі Федеральної податкової служби, у Спаського є російський паспорт.

«У мережі, в тому числі в постах під матеріалами ХАЦ про іншу депутатку міськради від ОПЗЖ Анастасію Губіну, з’явилися коментарі з фотографіями документів, які імовірно вказують на наявність російського громадянства у депутата Харківської міськради, обраного від партії «Опозиційна платформа — За Життя» Андрія Спаського. ХАЦ перевірив ці дані за допомогою сайту російської Федеральної податкової служби», — розповіли у Харківському антикорупційному центрі.

Скрін: ХАЦ

За інформацією ХАЦу, у реєстрі Федеральної податкової служби Росії є людина з ідентичним прізвищем, ім’ям, по батькові та датою народження — Спаський Андрій Сергійович, 13.06.1982. Датою видачі паспорта громадянина Російської Федерації вказане 22 квітня 2019 року.

Скрін: ХАЦ

Однак у коментарях до публікації ХАЦу у Facebook опублікували документ, де йдеться про те, що Андрій Спаський змінює прізвище на Боголюбський. У російському реєстрі цьому є підтвердження, зазначили у ХАЦі.

Раніше повідомляли: Суд не арештував майно ексдепутата Харківської облради із російським паспортом

На скріншоті з реєстру Федеральної податкової служби вказано: Боголюбський Андрій Сергійович, 13.06.1982 року народження, паспорт громадянина Російської Федерації. Також ХАЦ перевірив ймовірну наявність російського громадянства у дружини Андрія Спаського.

«Це доводить те, що, ймовірно, мова йде про одну й ту саму людину. Але й це ще не все. Подібні дані щодо вірогідної наявності російського паспорту підтверджуються й у людини з ідентичним ПІБ, як у дружини депутата — Марини Спаської», — розповіли у ХАЦі.

Скрін: ХАЦСкрін: ХАЦ

У коментарі ХАЦу Андрій Спаський сказав, що він є громадянином України. Питання щодо російського паспорта у дружини, він «не коментує».

«Я не знаю, что здесь комментировать. Я гражданин Украины. Если бы у меня было два паспорта, меня бы давно лишили украинского гражданства. А если бы у правоохранителей были ко мне вопросы, они бы их задали», — сказав Спаський.

Андрій Спаський за освітою — юрист. За часів Януковича був помічником Юлії Льовочкіної. У 2019 році певний час очолював Харківську регіональну організацію «ОПЗЖ». У 2020 році став депутатом Харківської міської ради від партії «Опозиційна платформа — За життя». За рік у ЗМІ писали про те, що Спаський є кандидатом на посаду секретаря Харківської міської ради. Однак досі ця посада є вільною, людини, яка має замінювати міського голову при його відсутності, немає.

«Відбулося це через те, що у «Блоку Кернеса — Успішний Харків» не було голосів, щоб провести секретаря зі своєї партії, а інших підтримувати вони не хотіли. Другою за кількістю мандатів в міській раді була якраз фракція ОПЗЖ, яку представляє Спаський», — зазначили у ХАЦі.

Також у ХАЦі нагадали, що після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Спаський публічно не висловлювався щодо російської агресії. На його сторінці у соцмережі є, зокрема мапа з укриттями, опублікована 24 лютого 2022 року, інформація щодо відкриття гуманітарних штабів. Потім він розповів про об’єднання діяльності з нардепом від «ОПЗЖ» Вадимом Столаром, подякував нардепам Юрію Бойко та Сергію Льовочкіну. У травні Спаський вийшов з «ОПЗЖ» та увійшов у групу «Відновлення України». 

«У цей складний час ми маємо думати про відновлення нашого міста і лише реальними діями висловлювати свою любов до Харкова та України загалом», — написав Спаський.

Із того часу у нього на сторінці з’являються пости про гуманітарну допомогу для харків’ян, у більшості — від фонду Вадима Столара. 

У ХАЦі нагадали про позицію Президента України Володимира Зеленського щодо наявності в українців російського громадянства.

«Наше завдання, щоб усі люди, які на сьогодні мають подвійне чи потрійне громадянство, включаючи громадянство рф, і які мають політичний чи духовний вплив на нашу державу — щоб усі ці люди обов’язково мали громадянство одне — РФ, якщо вони його також мають. Я думаю, нехай із цим громадянством вони у відповідній державі і живуть. Мені здається, це абсолютно справедливо», — сказав Володимир Зеленський 11 січня.

Джерело