Наступ на Купʼянськ: Україна може повернути місто за три доби — ISW

Фото: KHARKIV Today. Мер здав місто окупантам, але місцеві жителі зустрічали загарбників з українськими прапорами.

За даними американського Інституту вивчення війни, захисники просунулися до позицій у 15 кілометрах від окупованого Куп’янська. 

Українські війська досягли значних успіхів у Харківській області 8 вересня та наступають на Куп’янськ, ключовий вузол російської логістики та забезпечення військ, що підтримує Ізюмський напрямок. Відповідну інформацію за підсумками минулої доби опублікував американський Інститут вивчення війни (ISW).

«Українські війська, ймовірно, просунулися до позицій у радіусі 15 кілометрів від Куп’янська та протягом ночі будуть обстрілювати місто. Російські тилові позиції в Харківській області тепер відкриті для подальшого наступу України, і українські сили, вірогідно, захоплять Куп’янськ протягом наступних 72 годин. Геолокаційні кадри показують, що українські сили відвоювали Борщівку (колишній Балаклійський, укрупнений Ізюмський район) та Іванівку (Чугуївський район) вздовж траси E40 (Київ — Харків — Довжанський). Українські сили, ймовірно, захопили Шевченкове (селище на відстані більше 35 кілометрів від Купʼянська) або обійшли населений пункт і просунулися в напрямку Грушівки (Купʼянський район), враховуючи геолокаційні кадри українських сил у Борівському (20 кілометрів на південний захід від Куп’янська) та повідомлення Росії про бої поблизу Грушівки», — розповіли аналітики.

Раніше повідомляли: Через контрнаступ окупанти терміново перенесли «столицю» на Харківщині

Вони вважають, що без Купʼянська загарбникам стане важче підтримувати наступальні та оборонні операції.

«Українські війська продовжували свій рух на південний схід по шосе Н-26 (Чугуїв — Мілове) у напрямку до Куп’янська, просуваючись щонайменше до Шевченкового, де геолокаційні зображення показують українські війська на в’їзді до населеного пункту, а більшість російських джерел повідомляють, що бої тривають. Втрата Куп’янська та інших тилових районів на критично важливих вузлах російської логістики та забезпечення військ перешкоджатиме зусиллям Росії підтримувати наступальні та оборонні операції, але не розірве повністю російські лінії зв’язку з Ізюмом. Відносно швидка швидкість просування українських військ, близькість до Куп’янська та здатність обстрілювати місто викликають паніку в російських тилах. Геолокаційні кадри показують пошкодження від ймовірного українського удару по російському військовому штабу в окупованому Куп’янську», — поінформували в ISW.

Нагадаємо, удень 8 вересня українська армія повернула місто Балаклію під свій контроль. До цього Генштаб повідомляв про звільнення 20 населених пунктів на Харківщині. Раніше посіпака окупантів Віталій Ганчев зібрався вивозити людей із тимчасово окупованого Куп’янська. 

Джерело