Окупанти вимагають сплачувати їм податки на захоплених територіях Харківської області

Фото: Боровской поссовет Для цього нібито потрібно перереєструвати підприємства.

На борівських підприємців та фермерів тиснуть військовий комендант і місцеві колаборанти.

Борівська громада залишається тимчасово окупованою російськими військами. Бойові дії на території громади поки що не йдуть, але ситуація напружена та нестабільна. Про це повідомили у Борівській селищній раді.

«Окупанти розосереджені по різних населених пунктах громади. Тільки у Пісках-Радьківських дислокується одразу три різні групи російських військових, які окопалися на центральній вулиці села та інших місцях. За даними аеророзвідки, найбільша кількість живої сили та техніки окупантів перебуває у маленьких селах Борівщини між трьома областями: Харківської, Луганської та Донецької. До того ж, велика кількість ворожих військ проходить через громаду транзитом», — поінформувало місцеве керівництво.

За їхніми даними, у Гороховатці та Бахтині окупанти обговорюють поновлення переправи через Оскольське водосховище у районі Гороховатського мосту. Йдеться про понтонну переправу або відновлення руху через зруйнований місток.

Раніше повідомляли: Аеропорт на кордоні з Харківською областю Росія використовує для війни

Тимчасово громадою керує російська комендатура на чолі з військовим комендантом та за допомогою місцевих колаборантів.

«Вони чинять тиск на місцевих підприємців та фермерів, спонукаючи до співпраці, вимагають перереєструвати свої підприємства та сплачувати податки фейковому керівництву», — розповіли у Борівській селищній раді.

У громаді також немає мобільного зв’язку та інтернету, у деяких населених пунктах немає електрики. Банківська система, «Укрпошта», як і раніше, не працюють.

«Зняти готівку можна тільки у Сватовому або Старобільську, де це роблять за 18-20% від суми», — повідомило місцеве керівництво.

У Боровській селищній раді додали, що люди на окупованій території знаходяться в інформаційній блокаді: українські телеканали не працюють, інтернету немає, мобільного зв’язку немає або вона контролюється окупантами.

«У таких умовах росіяни поширюють кремлівську пропаганду, дезінформацію та фейки про «непереможну» російську армію, їхні псевдоуспіхи на фронті, марність опору і так далі. Водночас людям розповідають про те, що українська влада їх нібито покинула, зрадила, забула, що українська армія знищена, Росія тут назавжди та інше. Тих, хто виходить на зв’язок з рідними чи знайомими, нерідко змушують говорити, що все добре, все налагоджується, а буде краще, ніж було. У місцях, де є слабкий сигнал мобільного зв’язку, телефонні розмови жителів громади слухають спеціально приставлені посіпаки російської комендатури, — пояснили там.

Раніше повідомляли: У Харківській області затримали шанувальника руського міра

Місцеве керівництво вважає, що все це ознаки продуманої та спланованої інформаційно-психологічної операції, яку Москва розпочала ще задовго до повномасштабного вторгнення.

«Метою інформаційної війни проти України є створення ворогові оптимальних умов для захоплення території. У населених пунктах, які вже окуповані, все робиться для того, щоб мінімізувати опір місцевих жителів, побудувати лояльне ставлення та інше. Тут задіяні всі засоби: від роздачі «гуманітарки» бабусям та цукерок дітям на блок-постах до загравань російських солдатів до українських дівчат», — уточнили у Борівській селищній раді.

Там нагадали, дуже важливо зберігати критичне мислення, перевіряти будь-яку інформацію, користуватися лише перевіреними джерелами, не розповсюджувати ворожу пропаганду та не робити поспішних висновків на емоціях.

Джерело