Зеленський у Харкові. Оборона, велике будівництво і сильна Україна

Фото: ХОГА. Після Конгресу президент провів засідання РНБО у будівлі ХОДА.

У Харкові вперше пройшов Конгрес місцевої та регіональної влади на чолі з президентом Володимиром Зеленським.

На конгрес приїхали мери великих українських міст, голови обладміністрацій, міністри, народні депутати. Обговорювали три великі блоки: територіальна оборона в епоху російської загрози, енергетична незалежність України та програма «Велике будівництво». Керівники міст представляли успішні кейси і говорили про плани на 2022 рік. Володимир Зеленський і керівник Офісу президента приїхали до «Локомотиву» останніми прямо з аеропорту. Чому було обрано Харків, навмисне ніхто не говорив, але було розуміння: ця поїздка — наслідки інтерв’ю Зеленського, у якому він назвав Харків як можливий варіант для захоплення Путіним.

«Вітаю всіх у прекрасному місті Харків. Кожна зустріч — це більше ніж розмова, це вирішення питань, які стоять на порядку денному. Важливий момент — національний спротив та територіальна оборона. Їхня організація проходить під егідою ЗСУ. Усі мають усвідомити: є речі, які мають утілювати професіонали. Іноді не заважати їм — важливіше. У питаннях нацбезпеки немає місця політиці та інтригам. Має бути взаємодія влади та усвідомлення своєї відповідальності для побудови ефективної моделі тероборони. Це надійний тил для армії, яка є основою сильної країни. Сильна Україна — це сильна медицина. Ми збільшили бюджет на охорону здоров’я. Далі потрібні наші спільні події з місцевою владою. Інша мета — нова якість медичних послуг. Сильна Україна — це якість нашої інфраструктури, зокрема планів щодо великого будівництва. Ще один напрямок — енергетична безпека. Тому цього року буде запущено програму, на майже 5000 багатоповерхівок чекає термомодернізація. Результати відчують 1,5 мільйона громадян, які зможуть платити на 60% менше за тепло», — сказав Зеленський.

Голова Офісу президента Андрій Єрмак тільки-но повернувся з Берліна, де представляв Україну під час зустрічі радників учасників Нормандського формату. Відомо, що жодних певних домовленостей не вдалося досягти.

«Процес розблокований, зустрічі будуть проходити часто. Було досягнуто домовленостей щодо роботи у Тристоронній групі. Сподіваємося, що вона перейде до питань щодо обміну військовополоненими, відкриття КПП. Процес переговорний триває, українська делегація займає конструктивну позицію. Тільки міцна армія забезпечить спільну безпеку нашої країни», — сказав Єрмак.

Раніше повідомляли: На Конгрес до Харкова приїхали мери з усієї України

Головнокомандувач Збройних сил України генерал-лейтенант Валерій Залужний заявив, що було б добре залучити до служби у резерв Сил територіальної оборони до двох мільйонів громадян.

«Доповідь почну зі слів американського колеги: сьогодні територіальна оборона України — центр оборони світу. Я з ним згоден. Кожен із нас готовий до опору. Закон про тероборону передбачає створення нових підрозділів в уже наявних.  У ЗСУ сформовано сили тероборони. Це 29 бригад та 150 батальйонів. Це сила, яка може стримувати ворога. Мета — щоб опір був у кожному місті, кожній вулиці, кожному будинку. Нам треба спільно попрацювати. Сили тероборони закінчили переміщення.

З березня нам хотілося б мати не менше 70% резервістів. Головна ідея — щоб цивільні могли залучатися до масової оборони. Ми переходимо до нової системи підготовки тероборони, отримаємо фонди та почнемо масові навчання з резервістами. Ми з’ясуємо скільки і де нам потрібно сил тероборони. Ми плануємо доукомплектувати сили тероборони сучасною технікою. Національному опору бути!», — сказав Залужний.

За його словами, найгірше з організацією тероборони справи у Києві, Київській області та Маріуполі.

Раніше KHARKIV Today писав, що у Харкові під час засідання Конгресу місцевої та регіональної влади Володимиру Зеленському презентували програму «Велике будівництво» на території Харківської області на 2022 рік. Серед проєктів — «Зелений каркас», «Льодова арена» та Океанаріум. На них потрібні мільярди гривень.

Джерело