Як працюють водорозбірні колонки у Хмельницькому під час блекауту

56 вуличних водорозбірних колонок діє в Хмельницькому. Призначені вони для забезпечення містян питною водою, у яких відсутнє водопостачання в будинку.

Як працюють вони в разі знеструмлення водонасосних станцій – інформує Суспільне.

Вода до вуличної водорозбірної колонки подається з тієї ж мережі, що і до житлових будинків, розповів головний інженер Хмельницькводоканалу Станіслав Міхалець. За його словами, в разі припинення водопостачання в будинках, вода зникне і в колонці, проте – не одразу.

“Звичайно в колонці воно буде довше. Бо вода на поверхах буде пропадати повільно. Вода припиняється завдяки водорозбору. Звичайно, на нижніх поверхах і на вулиці вона буде довше”,— каже Станіслав Міхалець.

Скільки часу після припинення водопостачання можна буде брати воду з вуличної водорозбірної колонки залежить від її розташування. У нижній частині міста в разі знеструмлення водонасосних станцій вона зберігатиметься довше. Зокрема, з цієї колонки, що розташована по вулиці Грушевського, 39, набрати воду можна буде протягом години після відключення.

У Хмельницькому нині діє 56 вуличних водорозбірних колонок. Вони є в кожному мікрорайоні міста. Встановлювали їх на початку розвитку водопровідно-каналізаційного господарства у місті, розповів головний інженер Хмельницькводоканалу Станіслав Міхалець. У сімдесятих роках таких колонок було близько п’ятисот. У дев’яностих – вдвічі менше.

“Кількість колонок зменшувалася з покращенням життєвих умов населення, з виконанням благоустрою. Була можливість у людей забезпечувати водопостачанням своє приміщення, і тому водозабори ці відключалися”, — пояснює Станіслав Міхалець.

“369 зареєстровано абонентів. А якщо брати осіб, бо є такі колонки, де декілька осіб, то це 592 особи, які користуються водою та от вони сплачують за використання цією водою. Є норма, яка передбачена і затверджена на одного абонента з колонки, вона складає 60 літрів на добу на одну людину. Сьогодні за куб у нас 14 грн 17 копійок за куб у нас питна вода”, — розповідає головний інженер.

У разі відсутності води понад 10 годин і перспективи її відновлення найближчим часом, у місті діє підвіз води, розповів Станіслав Міхалець.

“Є перелік адрес, ці адреси є по кожному мікрорайону міста.Адреси є розміщені на сайті водоканалу, є в фейсбуці, і туди вода буде доставлятися автотранспортом”, — каже Станіслав Міхалець.

Джерело