У Харкові російські окупанти знову обстріляли ядерну установку- Події

У Харкові російські окупанти знову обстріляли ядерну установку- Події

Фото: kh.vgorode.ua

Під обстріл ворожих військ знову потрапила ядерна установка «Джерело нейтронів», розташована в північній частині Харкова. Про це повідомляє прес-служба Державної інспекції ядерного регулювання.

— За інформацією експлуатуючої організації 26.03.2022 року ЯПУ «Джерело нейтронів» вкотре потрапило під обстріл. Оцінити масштаби пошкоджень неможливо через бойові дії, які не припиняються в районі розташування ядерної установки, — зазначено у повідомленні.

За даними відомства, цей об’єкт не розрахований на роботу в умовах бойових дій, що загрожує важким радіаційним наслідком.

— Звертаємо увагу, що ЯПУ «Джерело нейтронів», як і будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій. Продовження її бомбардування та/або обстрілу можуть призвести до тяжких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій, — наголосили в Держінспекції.

З 24 лютого цього року ЯПУ «Джерело нейтронів» переведено в глибокий підкритичний стан. 10 березня внаслідок російського бомбардування було пошкоджено лінії електропостачання, що змусило припинити електроживлення ЯПУ «Джерело нейтронів».

Джерело