Україна спростувала вкид про намір України вдарити по Ірану та Сирії — Події

Україна спростувала вкид про намір України вдарити по Ірану та Сирії  - Події

Фото: t.me/CenterCounteringDisinformation

Центр протидії дезінформації заявив, що російські Telegram-канали поширили дезінформацію про те, що Україна нібито просила Захід про ракети великої дальності для ударів по Ірану, Сирії та Росії. Про це повідомляє пресслужба Центру протидії дезінформації.

— Російські TG-канали з посиланням на британську газету The Guardian розповсюджують інформацію, що Україна нібито попросила у Заходу ракети великої дальності для ударів по Ірану, Сирії та Росії. В оригіналі статті автор розповідає про процес виробництва та закупівлі дронів Росією, а також цитує начебто секретний документ, згідно з яким серед можливих пропозицій «з боку західних союзників України, від яких вони, ймовірно, відмовилися б, є ракетні удари по заводах з виробництва цих БПЛА в Ірані, Сирії та Росії», — розповіли у Центрі.

У статті наголошується, що Росія за останні 3 місяці здійснила понад 600 атак на українські міста із застосуванням дронів із західними компонентами. Україна виявила у БПЛА 52 електродеталі, виробниками яких є 5 організацій Європи, зокрема польська «дочка» британської транснаціональної компанії. При цьому нібито немає підозри щодо порушення санкцій з боку західних країн. Митна інформація вказує на те, що увесь імпорт компонентів до Ірану йшов через Туреччину, Індію, Казахстан, Узбекистан, В’єтнам та Коста-Ріку.

Як зазначили в ЦПД, джерелом інформаційного вкиду є анонімний авторитет, який не надає жодних конкретних доказів та робить висновки лише на здогадах. У Центрі закликали довіряти лише перевіреним та обґрунтованим заявам з боку медіа.

Джерело