Ольга Стефанішина взяла участь у панельній дискусії «Реформи, демократія та вступ до НАТО та ЄС» у межах Щорічної зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES).

 

 

Інші учасники обговорення: директор Інституту міжнародних досліджень Фрімана-Споглі, професор Стенфордського університету, Посол Майкл Макфол; конгресмен-демократ, член українського Кокуса Джим Коста та колишній міністр закордонних справ і Прем’єр-міністр Швеції Карл Більдт.

 

Відповідаючи на питання модератора Стівена Сокура (BBC HardTalk) про темпи та масштаби реформ, Віцепрем‘єрка зазначила:

 

«За кілька місяців ми будемо відзначати 10-річчя Революції Гідності. І я запитую себе, як учасницю тих подій, чи задоволена я тим становищем, що маємо сьогодні в Україні, чи задоволена тим, що ми (я та мої друзі, які теж були на Майдані) зробили, досягли за цей час. І я вас запевняю, що не лише не шкодую щодо того, де ми зараз, але й пишаюся. Звісно, ми ніколи не були досконалими, були суперечливі рішення, але найважливіше, що ці 10 років були не лише періодом змін, а й самоусвідомлення, глибшого саморозуміння. Україна рішуча у своєму прагненні виконати необхідні кроки для інтеграції до ЄС та НАТО. Під час повномасштабної війни ми спромоглися досягти майже всіх визначених цілей. Звичайно є критика, виникають нові виклики та потреби, а отже нові завдання (у сфері реформ)».

 

Вона наголосила на тому, що сьогодні уряд, парламент складаються з представників нової політичної генерації, і це є важливою трансформацією: застарілі радянські/пострадянські підходи та практики політичного життя відійшли у минуле.

 

Учасники панельної дискусії обговорили стратегічні амбіції України та очікування партнерів від України, зокрема можливості швидкої інтеграції в європейські та євроатлантичні структури. Окремою темою стали реформи, які необхідно здійснити всередині цих структур для інтеграції України.

 

Повний відеозапис панельної дискусії:

 

За інформацією Офісу Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.