Рівне приймає чесько-український «Фестиваль незламності»

«Фестиваль незламності» відбудеться у Рівному. Рівненський обласний театр ляльок прийматиме творчі колективи Чехії.  Це маленька демонстрація того, що творчі колективи двох країн можуть творити разом. Своєрідне  місце для нових знайомств, початок нових спільних проєктів.

Чеські гості приїжджають з виставами, які розмірковують про сучасний світ і життя людини в ньому, бо одна з цілей театру — сприяти розумінню, розкривати реальність, проникати під її поверхню.

 

Вони також приїжджають з постановками, що є суто поетичними, адже мета театру — пропонувати красу, світло й духовність. У кожному з обраних фестивальних міст відбуватимуться вистави місцевих митців. 

Чеська частина програми складається з 7 вистав 4-х театрів. Театр «Лішень» представить «Савітрі», давньоіндійський міф у формі азійської вистави тіней про кохання, що перемагає злу долю, та «Лісові янголи», ромську казку для дітей. Театр «Тепер вдих і лети», головний організатор фестивалю, покаже дві вистави та серію театральних мініатюр. Перша з постановок, «І люди живуть. Абдул», ставить питання про прощення непростимого на тлі історій з війни в Чечні. Друга, під назвою «Вони приходять. Чого вони хочуть? Чого хочемо ми?», присвячена життю тих, хто залишає свої домівки. «Мініатюри» — це невеликі твори на теми, які нині хвилюють їхніх авторів.

Театр «Фесте» запропонує документальну виставу «Жаль», засновану на інтерв’ю з українськими підлітками в Чехії, що окреслює їхні життя й емоції. «Сліди людської присутності» сценографки, архітекторки й перформерки Дебори Штисової балансує між перформансом і медитацією на тему простору — як у ньому відображається людське життя, і як на минуле впливає сьогодення. 

Театри «Тепер вдих і лети» та «Фесте» співпрацюють з українськими акторками, які через війну поїхали до Чехії, де продовжують розвивати свою творчість.

 

Українські театри, що беруть участь у фестивалі, представлять створені під час повномасштабної війни постановки, які в різний спосіб зачіпають цю тему.

Окрім театральних вистав, на фестивалі також відбудеться показ фільму «Парадокс» української акторки й режисерки Марії Татаринової про життя й почуття українських студенток у Чехії, майстер-клас театру тіней для дітей, воркшоп з розвитку чутливості до простору та власного тіла в просторі та музичний концерт Павли Домбровської з театру «Лішень». Організатори запрошують охочих на дискусії про теми окремих вистав і для зустрічі всіх учасників. 

В рамках «Фестиваль незламності» відбудеться показ вистави Рівненського академічного обласного театру ляльок «Коти-біженці». Авторки п’єси — українки Людмила Тимошенко та Марина Смілилянець. До війни працювали у київських театрах, але в березні 2022-го після широкомасштабного вторгнення московії до України були вимушені виїхати зі своїми сім’ями та домашніми тваринами до Німеччини.

Історія розказує про чотирьох різних котів, котрі вимушені бігти від війни в Україні. В її основі — особисті переживання авторів, тому не випадково цю казку назвали «кототерапією для дорослих та дітей».

«Фестиваль незламності» відбудеться в Рівному з 12 до 14 квітня. Також його проведуть у  Житомирі, Чернігові, Києві та Івано-Франківську.

 

Вхід – вільний.

Джерело