Соцмережа Х за гроші надає галочки терористам — Tech Transparency Project

Соціальна мережа Х, яка належить Ілону Маску, надає сині галочки акаунтам, пов’язаним з членами терористичних організацій. За $8 на місяць такі акаунти дозволяють власникам публікувати довші тексти і відео та швидше просувати дописи.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у звіті некомерційної організації Tech Transparency Project (TTP).

Зокрема повідомляється, що TTP виявив облікові записи із синьою галочкою, що належать організаціям, які перебувають під санкціями США. Два із них належать вищим керівникам підтримуваного Іраном терористичного угруповання «Хезболла». Є і такі, що належать іранським та російським державним ЗМІ.

«Той факт, що соцмережа Х вимагає від користувачів сплачувати щомісячну або річну плату за преміум-послуги свідчить, що Х здійснює фінансові операції з цими обліковими записами, що є потенційним порушенням санкцій США», – йдеться у звіті.

Як приклад у звіті наводиться акаунт із синьою галочкою, що має ім’я та зображення профілю Хасана Насралли, генерального секретаря «Хезболли». За словами аналітиків, верифікація цього облікового запису означає, що Насралла надав соцмережі Х офіційне посвідчення особи та селфі. Це робиться для того, щоб одні користувачі не видавали себе за інших.

Ще два акаунти – іранського новинного телеканалу Press TV та російського банку «Тінькофф» – мали золоті галочки, які на момент проведення дослідження коштували 1000 доларів на місяць.

Загалом в ТТР ідентифікували 28 облікових записів в соцмережі Х із синіми галочками, пов’язаних з людьми або організаціями, які перебувають під санкціями США. 18 з них отримали галочки після 1 квітня 2023 року, коли соцмережа запровадила платні підписки для їх отримання. Інші 10 – старі вже верифіковані облікові записи, які мали внести оплату для збереження своїх галочок.

У TTP додали, що через кілька годин після публікації звіту соцмережа Х прибрала позначки і призупинила дію облікового запису іракського ополчення «Харакат Ан-Нуджаба», підтримуваного Іраном. Також сині галочки прибрали з акаунтів Насралли та повстанців-хуситів з Ємену.

Як повідомлялося, у вересні минулого року Єврокомісія оприлюднила дослідження, яке підтвердило, що платформа Х (колишній Twitter) Ілона Маска сприяла поширенню російської пропаганди про війну Росії проти України.

Фото в тексті з сайту techtransparencyproject.org

Источник