Законодавче визначення кібервійни допоможе українському кібернаступу — експерт

Законодавче визначення кібервійни потрібне, щоб захистити українських фахівців, які виконують наступальні операції проти російських загарбників у кіберпросторі.

Таку думку висловив Українському радіо інженер із кібербезпеки компанії OptiData Владислав Радецький, коментуючи ініціативу Міноборони із законодавчого визначення поняття "кібервійна".

Він наголосив, що на полі бою воїн ЗСУ є прозорим перед законом – він виконує свою функцію ― захищає свою землю. Разом з тим люди, які здійснюють будь-які наступальні кібероперації проти загарбників, з позиції закону досі перебувають у сірій зоні.

«Це дуже позитивний сигнал, і нам як державі це справді потрібно, — заявив Радецький, коментуючи ініціативу Міноборони щодо законодавчого визначення терміну «кібервійна». – Але треба зрозуміти, що тут є багато роботи. Мало просто ввести це поняття у правову сферу. Якщо є кібервійна, то потрібно мати кібервійсько та кіберкомандування, аби це поняття не було просто на папері. Що це може нам дати в короткостроковій перспективі? Як тільки все буде оформлено на законодавчому рівні, це дасть можливість захисту фахівців з нашого боку. У нас є підрозділи з кібероперацій у силових структурах, а також різні спільноти ― "Кіберспротив", "Кіберальянс". Тобто визначення кібервійни нам потрібне, щоб ми могли захищати своїх фахівців, які виконують певні наступальні операції. Якщо порівняти з військовими на полі бою, то там усе зрозуміло: український захисник, який веде вогонь по піхоті чи машинах загарбників, прозорий перед законом, він виконує функцію ― захищає свою землю. Зараз усі люди, які здійснюють будь-які наступальні кібероперації проти загарбників, з точки зору закону перебувають у сірій зоні. Тому нам це визначення потрібно для захисту наших сил кіберспротиву. І другий момент ― це дозволить покращити і посилити притягнення до відповідальності російських угруповань та, сподіваюся, вплине на посилення санкцій у розрізі програмного забезпечення та послуг, які ще й досі можуть надаватися на території РФ», – сказав Радецький.

Як повідомлялося, від початку повномасштабного вторгнення фахівці Служби безпеки України нейтралізували майже 10 тисяч кібератак.

Фото ілюстративне

Источник