18 листопада – День Іони: історія, традиції, обряди та народні прикмети свята

Не можна сьогодні приймати важливі рішення, укладати будь-які угоди. Від серйозних справ краще утриматися.

Народно-християнське свято День Іони відзначається 18 листопада (5 листопада за старим стилем) кожного року. У церковному календарі це день пам'яті архієпископа Новгородського і Псковського Іони, ігумена Отенської пустелі

Інші назви свята: День Чумацькості, Галактіон, Іона, інформує Ukr.Media.

До Іони належало прибрати повністю урожай редьки, яка частенько гостювала на селянських столах тертою або нашаткованою в тонкі скибочки, на заправку йшли олія та сіль, цибуля та квас. А чорну редьку додавали, коли квасили капусту.

Життя святого

В кінці IV століття в Новгороді народився хлопчик на ім'я Іоанн. У 3 роки він втратив матір, а в 7 років — батька. На виховання його взяла вдова Наталія Медоварцева. Вона відрізнялася праведністю і виростила Іоанна в благочесті і вірі. Ще в дитячому віці йому передбачили, що він буде зведений в священний сан. Пророцтво блаженного Михайла Клопського збулося через 50 років.

Подорослішавши, Іоанн відправився в Отенську пустелю, де і прийняв чернецтво під ім'ям Іона. Пізніше він був обраний ігуменом, а в 1458 році став Новгородським архієпископом.

Іона створив багато чудес, одним з яких є припинення мору на Новгородській землі шляхом здійснення хресного ходу в Зверин монастир. Хвороба, яка забрала понад 250 тис. життів, закінчилася. Іона заснував безліч притулків, допомагав вдовам і сиротам, надавав допомогу в облаштуванні Соловецького монастиря.

5 листопада 1470 року він помер, але чудеса тривали. Люди, які приходили до його труни, отримували зцілення.

Традиції та обряди свята

Головні традиції 18 листопада — прибирання редьки і приготування страв з неї, молитви про хорошого чоловіка.

На Русі в день Іони дівчата молилися про те, щоб небеса їм послали хороших женихів. Існувало повір'я, що в цей день по білому світу котиться чиєсь щастя, як обручка. Дівчата приманювали це щастя, розкидаючи рано вранці біля будинку дрібні монетки і вироби зроблені власноруч. Згідно ще одного звичаю, молодим дівчатам вранці треба було випити склянку теплого молока з медом, яке заговорювалося на щасливе кохання і вдале заміжжя.

Також для цього дня існував і такий звичай, як присушування нареченого. Для цього брали голик (віник з оббитим листям або голі прути, пов'язані в пук), виривали з нього прутик і клали на поріг, чекаючи коханого. Як тільки він переступав через прутик, дівчина тут же ховала його в затишному місці. У банний день такий прутик клали в лазні на полиці і читали над ним особливі приворотні слова.

Віник був невіддільною частиною багатьох обрядів і звичаїв. З одного боку, це був «небезпечний» предмет, яким користувалися відьми і за допомогою якого насилалося псування. Згідно з повір'ями, демони могли обертатися віником і мітлою і в такому вигляді літати по небу. Віником відьми збивали росу, але ж росі з давніх-давен приписувалися чудові властивості: вона вважалася Божим даром і наділяла бджіл медом, корів — молоком, а людей — здоров'ям.

З іншого боку, віник вважався хорошим оберегом. Захисні здібності віника зв'язувалися з його функцією прибирати сміття, тобто очищати будинок від усього непотрібного і шкідливого. Щоб відігнати нечистих духів, віник, ручкою вниз, ставили перед входом у двір, будинок або хлів. Існував звичай обходити будинок, розмахуючи віником і читаючи особливу змову. Людині з поганим оком віник зазвичай кидали вслід, щоб "відмести" від себе все погане.

Народні прикмети

  • Місяць 18 листопада знаходиться в серпанку — скоро буде затяжна негода.
  • На гілках верби видно іній — прикмета, що зима буде тривалою.
  • Багато інію видно — чекайте відлиги найближчим часом.
  • Сніг 18 листопада лягає на землю нерівно — в наступному році урожай жита буде багатим.
  • Дме північний вітер, але небо ясне — чекайте похолодання.
  • Якщо в цей день знайти чужий віник у дворі — значить, псування наведено.
  • Якщо в ліжечко до дитини покласти чистий віник і точно такий же взяти його матері, то вони будуть здорові і щасливі протягом всього року.
  • Якщо зробили велику покупку в цей день, то вона не прослужить довго.
  • Можна прибирати в будинку — за прикметами, ця робота буде вдалою.
  • Якщо в день Іони падає сніг, то зима буде сніжною.
  • Якщо верба покрилася інієм, то зима буде довше звичайного.
  • Якщо всі дерева вкрилися інієм, то незабаром настане відлига.

Источник