29 квітня – Ірина-розсадниця: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні висаджують на городі розсаду та наводять лад на присадибній території.

Всенародне свято Ірина-розсадниця прийнято відзначати щорічно в квітні, 29 числа. За церковним календарем, день присвячений пам'яті мучениць Агапії та її сестер, інформує Ukr.Media.

Історична довідка

Агапія разом з парою старших сестер проживала в передмісті селища Аквілея в першій половині 4 ст. Жінки ще з дитинства позбулися піклування рідних і вирішили прожити чернече християнське життя.

В одну ніч місцевому священику, а за сумісництвом другу сім'ї і духовному пастирю сестер, уві сні прийшло пророцтво про його швидку смерть і полон підопічних варварами-язичниками. Сон виявився віщим. Через пару тижнів священик помер, а сестри постали перед самим тодішнім імператором Діоклетіаном, який сповідував язичництво.

Християнок звинуватили в єресі і відмові від жертвоприношень «старим богам». Але владика пошкодував молодих і красивих жінок. Він милостиво запропонував їм відректися від Христа, натомість пообіцявши знайти для них багатих і знатних женихів. На що сестри разом відповіли, що вже є "нареченим Христа", а їх віра здатна витримати будь-які випробування. Після чого їх відвели до суду, який засудив двох старших сестер до страти на багатті, а молодшу до робіт у борделі. Але Агапія і тут не відступила, заявивши, що краще їх усіх разом спалити на багатті. А так вони лише відстрочують її побачення з улюбленими сестрами.

Під час конвоювання Агапії до блудного будинку, до конвоїрів підійшли пара ангелів під образом воїнів і віддали наказ від судді довести полонянку до найближчої гори, а після особисто доповісти про виконання. Солдати послухалися, а коли розгніваний суддя прибув до підніжжя гори, на вершині якої стояла Агапія, то не зміг знайти стежку, де вона піднялася. Тоді він просто наказав сторожі розстріляти дівчину стрілами.

Народні традиції та обряди

Назва дня Ірина-розсадниця не випадкова, так як цей день прийнято проводити в присадибних турботах. Люди займалися побілкою дерев, садили розсаду і сіяли гречку. За повір'ями, погода в ці дні завжди стоїть тепла і сонячна, що особливо добре для зав'язок тільки посаджених культур.

В свято жінки читали змови-відвороти на розлуку чоловіка-коханого з суперницею.

Прикмети

  • На небі ні хмарки — пора випалювати поле під ріллю;
  • Вільха розпустилася — висаджуйте гречку;
  • Річка з берегів вийшла — можна садити дерева;
  • Птахи голосно співають — буде хороший урожай;
  • Вночі пішов дощ — потрібно почекати тиждень перед початком посівних робіт;
  • Миші з підпілля пішли — зима буде тепла;
  • Яка погода в три дні після Ірини буде, така і весь червень простоїть.

Источник