Як зробити так, щоб навіть найдешевша крупа зберігалася роками без жучків

Є кілька хитрощів.

Зберігати крупу, макаронні вироби і борошно слід особливим чином, щоб в них не завелося жучків. Нижче ви дізнаєтеся кілька працюючих секретів, які допомагають продовжити життя навіть найдешевшої крупи!

Для манки і багатьох інших круп прекрасно працює будь-який предмет з нержавійки: наприклад, ложка або виделка. Просто помістіть його в банку з крупою і закрийте, періодично помішуйте. Жучків не буде!

Для макаронних виробів і борошна зробіть кульку з фольги і просто покладіть її в упаковку. Жучків не заведеться!

Також варто додати, що крупа буде чиста, якщо зберігати її в холодильнику або ж спеціально заздалегідь проморожувати її 3 дні в морозилці. Низька температура не дасть жучкам з'явитися і ваші запаси збережуться в цілості. Не варто зберігати таким чином рис, він погано реагує на промерзання і після варіння втрачає структуру та форму, інформує Ukr.Media.

Сіль великого помелу допоможе зберегти борошно, крохмаль та майже всі види круп. Для цього сіль треба зашити або загорнути в марлевий мішечок, що кладеться на дно ємності для зберігання.

Покладіть поряд лимонну цедру. Насправді таких «продовольчих» відлякувачів може бути кілька. Окрім сушеної кірки лимона, можна використовувати часник або гострий перець. Стручок кладуть зверху крупи в ємність і закривають. Особливо добре цей метод працює із рисом. Також господині давно помітили, що лавровий лист, поміщений в банку з крупою, запобігає появі жучків — спробуйте!

Якщо у вас зненацька завелися борошняні жучки або моль — цілком імовірно, що ви принесли їх із магазину. Щоб не зіпсувати решту крупи в будинку, ретельно перевіряйте покупки. Особливо це стосується рису та борошна — у них борошняні жучки заводяться найчастіше. Висипте вміст коробки на лист і перемішайте вилкою або ножем. Якщо там є жучки, їх одразу стане видно. Найкраще такий продукт утилізувати.

Для профілактики, і якщо у вас вже був сумний досвід з жучками, всі шафи, де зберігаються крупи, а також найближчі місця протирайте оцтом, розведеним з водою. Краще робити це з відкритою кватиркою, щоб різкий запах швидше випаровувався.

Пересипайте крупу в банки, що щільно закриваються. Це може бути і пластикова, і скляна тара, важливо, щоб кришка щільно загвинчувалася або замикалася, відрізаючи шлях доступу кисню. У таких ємностях жучки не заводяться, а якщо й заводяться, то далі одної банки не кочують, і всі інші запаси провіанту залишаться цілими.

Терміни зберігання круп, бобових та макаронів:

  • Пластівці вівсяні: 4 місяці.
  • Пшоно шліфоване: 6-9 місяців.
  • Вівсяна, манна, кукурудзяна крупа: 10 місяців.
  • Ячнева та пшенична крупи: 14-15 місяців.
  • Рис подрібнений: 16 місяців.
  • Перлова крупа та шліфований рис: 18 місяців.
  • Гречана ядриця: 20 місяців.
  • Сочевиця: 12 місяців.
  • Квасоля: до 24 місяців.
  • Макарони: 24 місяці.

Источник