Фахівці знайшли взаємозв’язок у споживанні білка і наборі зайвої ваги

Як білки впливають на організм.

У боротьбі з ожирінням людство використовує весь арсенал наукових можливостей. Висуваються різні припущення про те, як діють механізми набору зайвої ваги. Останнє дослідження австралійських учених було присвячене доведенню так званої білкової гіпотези ожиріння, інформує Ukr.Media.

Гіпотеза вчених Сіднейського університету полягала в тому, що дефіцит білка в раціоні, де переважає жирна і багата на вуглеводи їжа, провокує організм на посилене споживання калорій у прагненні вгамувати амінокислотний голод.

Щоб довести спроможність білкової гіпотези ожиріння, дослідникам довелося проаналізувати безліч наукових статей про вплив режиму харчування на розвиток надлишкової маси тіла (ІМТ).

Було встановлено, що організм людей і тварин реагує на наявність білка в раціоні значно активніше, ніж на інші харчові компоненти. Якщо його вміст у їжі мінімальний і до того ж розбавлений жирами та вуглеводами, то організм компенсує дефіцит амінокислот за рахунок збільшення засвоюваної харчової енергії. Цей механізм ожиріння називають білковим важелем.

Потреба організму в білку регулюється й іншими чинниками, зокрема віком людини. Крім того, його кількість зменшується за різкого зниження фізичної активності та витрат енергії. Це трапляється з молодими людьми, які ведуть сидячий спосіб життя, а також зі спортсменами в пенсійному віці.

Потенційний вплив на схильність до розвитку ожиріння мають дієти з високим вмістом білка, які дають дітям у ранньому віці. Йдеться про деякі види дитячих сумішей.

У дорослому житті в таких людей може виникнути підвищена потреба організму в амінокислотах, що зробить їх більш уразливими в плані ризику ожиріння.

Источник