Як змінити своє життя на краще і домогтися успіху коли тобі вже понад 30 років

Все тільки починається.

Багато хто задумується над питанням: чи є шанс змінити своє життя на краще, коли тобі вже не 30 (і навіть не 35) років» і після довгого вагання, вирішують, що краще все залишити як є, щоб ненароком не зробити тільки гірше. Проте, на жаль, тим самим вони лише погіршують ситуацію, адже нереалізовані амбіції, як і усвідомлення того, що могли б досягти більшого, але щось пішло не так, викликають лише апатію та депресію. Експерти стверджують, що всього цього можна уникнути, якщо вчасно усвідомити, що зміни не так страшні, якщо до них правильно підготуватися, інформує Ukr.Media.

Можливо, вас в принципі все влаштовує — ви досягли певних висот, у вас гідна зарплата (але ви досягли стелі, як у фінансовому плані, так і в професійному розвитку). І ось тут ви починаєте думати, а не застосувати свої знання і досвід в інших галузях? Не змінити сферу діяльності, можливо, навіть яка істотно відрізняється від тієї, де ви розвивалися раніше. Із одного боку ваше бажання цілком зрозуміло і виправдано — ви досягли певного рівня розвитку та оплати, і розумієте, що вище голови ви в будь-якому випадку вже не стрибнете. Проте з іншого — вам страшно починати щось нове, адже по суті доведеться «посунуться» у фінансовому плані (погодьтеся, мало хто з компаній готовий взяти працівника на високооплачувану посаду, свідомо знаючи, що пройде багато часу, перш ніж він стане першокласним спеціалістом). І ось тут реальність стикається з очікуванням, повертаючи вас з небес на землю. Хоча експерти, наприклад, рекомендують не панікувати завчасно і не опускати руки, а підійти до вирішення цього питання ґрунтовно (щонайменше зваживши всі «за» і «проти»).

Мати не тільки бажання, але і завзятість

На жаль, щоб змінити своє життя, одного бажання буде недостатньо — потрібна ще бути наполегливим і бути готовим до тих чи інших труднощів (які обов'язково будуть на самому початку шляху). Проте, як відомо, труднощі лише загартовують і допомагають оптимізувати процес для досягнення того, чого ви власне хочете. Тому не впадайте у відчай і не розвертайтеся назад зі словами «я так і знав, що у мене нічого не вийде», а спробуйте змінити методи та підхід, щоб остаточний результат не тільки відповідав вашим очікуванням, але і перевершував їх.

Не боятися виходити із зони комфорту

Спробуйте відмовитися від усталених звичок, шаблонного мислення і передбачуваного стереотипу поведінки. Так ви точно не зможете змінити своє життя на краще, а лише продовжите задовольнятися тим, що вже маєте на цей момент. Просто прийміть як даність той факт, що на шляху ваших змін неминуче вас будуть чекати помилки та невдачі, однак замість того, щоб опустити руки та здатися, вам треба вийти з зони комфорту і довести насамперед самому собі, що ви можете впоратися з будь-якими труднощами та повернути все на свою користь. До того ж, психологи нагадують, що чим довше ви залишаєтеся в зоні комфорту, тим швидше ви «потопаєте в болоті», перестаєте розвиватися і починаєте деградувати. Щоб позбутися такого застою, просто регулярно влаштовуйте собі які-небудь зміни (запишіться на нові курси, змініть роботу, вирушайте поодинці дослідити іншу країну, зробіть зрештою те, про що давно мріяли).

Ризикнути та реалізувати свій проєкт

Якщо ви відчуваєте, що у компанії вам стало тісно і ви дозріли до чогось більш глобального, то чому б вам не ризикнути та не відкрити власну справу? Нехай це буде спочатку невеликий (але перспективний) стартап, який, під час грамотного підходу та управління, зможе перерости у щось грандіозне, в те, що ви завжди мріяли займатися, але відкладали в силу певних причин. Подумайте, можливо у вас є якесь хобі, яке ви б хотіли монетизувати або яке давно вже стало для вас чимось більшим, ніж просто захоплення. Можливо це і буде початком вашого власного бізнесу, який згодом принесе вам гарний прибуток і визнання.

Оскаржувати загальноприйняті істини та пропонувати нестандартні рішення

Як кажуть успішні люди: «Якщо ви хочете жити не так, як раніше, то перестаньте робити те, що зазвичай і спробуйте щось нове». Це дійсно так. Адже поки ви не спробуєте щось (нехай навіть дуже креативне), ви не дізнаєтеся, чи спрацює це чи ні (чи принесе успіх, славу і гроші, чи залишиться на рівні сміливої ідеї). І замість того, щоб йти найлегшим шляхом, який до вас вже проклали інші сміливці, навчитеся пропонувати (і відстоювати) нестандартні рішення і тоді швидше досягнете бажаного результату.

Вміти концентруватися на своїй меті та контролювати свої шкідливі звички

Зрозуміло, що до певного віку у кожної людини накопичується той чи інший багаж досвіду і звичок (також і негативні). Експерти нагадують, що якщо ви дійсно хочете змінити своє життя на краще і сповнені рішучості домогтися успіхів, то вам потрібно позбутися від шкідливих звичок (багато з яких, можливо, вже переросли в пристрасті) і перестати «розпорошуватися» на безліч захоплень (що саме по собі забирає велику кількість сил і енергії), а зосередитися на якомусь одному головному проекті, щасливе завершення якого в кінцевому підсумку приведе вас до бажаного результату.

Слухати та вчитися чомусь новому

Дуже багато професіоналів, намагаючись зайняти нову нішу і змінити сферу діяльності, виявляються не готові до того моменту, що якийсь час їм доведеться провести на посаді помічника (або навіть стажиста), уважно слухати те, що кажуть інші та прийняти той факт, що хтось виявляється може знати більше за них. Їм дійсно доведеться вчитися азам, якщо вони хочуть досягти певних висот, а не переривати наставника на півслові своїм обуреним «а от я б ніколи так не зробив…» або «ви помиляєтеся, тут потрібно діяти саме так…». Якщо ви будете готові до змін, то, можливо, зможете гармонійно використовувати свій набутий уже досвід і нові знання для досягнення своєї мети.

Источник