У Варшаві «міжнародний трибунал» засудив на довічне путіна, лукашенка, лаврова і шойгу

У Варшаві біля посольства росії на Алеї жертв російської агресії у неділю відбувся перформанс з проведення міжнародного трибуналу над воєнними злочинцями, які є відповідальними за повномасштабну агресію рф проти України.

За підтримки кількох тисяч учасників “трибунал” засудив путіна, лукашенка, шойгу і лаврова до довічного ув’язнення, передає кореспондент Укрінформу.

У Варшаві «міжнародний трибунал» засудив на довічне путіна, лукашенка, лаврова і шойгу/Фото: Юрій Банахевич

У рамках перформансу навпроти посольства рф було встановлено сцену, на якій троє “суддів” зачитали обвинувальний акт та винесли вирок чотирьом підсудним, які перебували у спеціально підготовленій клітці. Троє “суддів” трибуналу не мали жодного сумніву і присудили путіну, лукашенку, шойгу і лаврову найвищу міру покарання – довічне ув’язнення. “Cуддя”, який зачитував вирок, підкреслив, що: “російська держава, а також особи, які є співорганізаторами злочину проти українського народу, будуть жити у вічній ганьбі, як й інші воєнні злочинці, про яких знає історія, такі як Гітлер і Сталін”.

Організаторка акції, лідерка варшавського Євромайдану Наталка Панченко підкреслила, що сьогодні українці відзначають День злуки – єднання українського народу, щоб жити у мирі.

“Сьогодні ми звертаємося до світової спільноти, аби вона також об’єдналася заради спільного, мирного життя наших дітей, щоб було створено трибунал, який засудить злочинців, і у світі врешті запанує мир”, — підкреслила Панченко.

Віце-маршалок Сейму Польщі Малгожата Госєвська під час акції підкреслила, що за її ініціативою ще в 2016 році були зібрано і передано до Гааги свідчення російських злочинів на Донбасі. Однак, Міжнародний суд в Гаазі нічого з цим не зробив. 

“Цей трибунал не здав екзамен, і зараз треба вимагати створення нового трибуналу, який засудить російські злочини, які скоюються проти українського народу, а також проти інших народів. Врешті треба подивитися правді в очі, розбудити світ”, — наголосила вона. 

Госєвська також підкреслила, що Україна переможе у війні з росією, але від того, коли Україна отримає достатньо зброї залежить, скільки крові ще буде пролито на українській землі. Польська політикиня підкреслила: час вагання і нейтралітету минув. Відтак, зараз треба допомогти Україні і довести справу до миру, але не за спинами українців, а на умовах Києва.  

 “Не можна погоджуватися на примушення до миру за будь яку ціну”,- наголосила Госєвська.

Колишній мер Варшави та бізнес-омбудсмен України Марцін Свєнціцький зазначив, що міжнародна спільнота не може бути байдужою до злочинів в Україні, і злочинців треба засудити. Він наголосив, що на Заході заморозили активи росії та російських олігархів, але треба буде зробити усе можливе, щоб ці кошти було направлено на відбудову України. 

Представниця української громадської організації “Опора” Ольга Коцюруба розповіла, що вона разом з групою активістів збирає у громадян України, які перебувають в Польщі, свідчення щодо російських злочинів, які вони пережили в Бучі, Маріуполі, Ізюмі тощо. 

“Ми запитуємо їх: що для них важливо? Вони кажуть, що для них, насамперед, важливе покарання злочинців і справедливість. Цю рану, якої їм завдали, не може ніщо виправити, лише відчуття справедливості”- наголосила вона.

Вона підкреслила, що одних лише західних декларацій про необхідність такого суду недостатньо – потрібні конкретні рішення.

“Потрібен саме окремий трибунал, оскільки юрисдикція Міжнародного кримінального суду в Гаазі не охоплює злочин агресії”, — констатувала активістка.

Вона зауважила, що Генпрокуратура України зареєструвала на сьогодні 65 тис. проваджень, частина з них може розглядатися в Польщі та судах інших країн. 

Учасники акції, яких було близько 2 тисяч, прийшли з українськими прапорами і плакатами з гаслами: “Озбройте Україну”, “росія – терористична країна” “Для злочинців — трибунал”, “Зупиніть війну”.

Вони скандували гасла: “Слава ЗСУ”, “Путін – х…ло” та інші.

На завершення акції її учасники виконали Гімн України.

Источник