Скільки і в якій воді потрібно замочувати колотий горох

Чому важливо не перетримати горох при замочуванні.

Горох — дуже корисний і поживний продукт, який, однак, не користується великою популярністю як, наприклад, рис або гречана крупа. Вся річ у тім, що його потрібно замочувати. Це всіх і бентежить: щоб приготувати цілісний, подрібнений або колотий горох, потрібно подбати про це заздалегідь, інформує Ukr.Media.

Давайте розберемося, скільки потрібно замочувати цілісний і колотий горох.

Цілісний горох зазвичай замочують на 8 годин. Не більше. Якщо перетримати горох у воді, то можна, як це не дивно, домогтися зворотного ефекту — після варіння він буде твердим, а не м'яким як планувалося.

Колотий же горох, який можна купити в магазині, замочувати потрібно на 3 години. І також потрібно уважно стежити за часом, перетримка небезпечна тим же ефектом, що і для цільного гороху.

До речі, ви знали, що можна і зовсім не замочувати горох перед готуванням надовго, а залити його водою безпосередньо перед готуванням? Для цього потрібно додати в воду чайну ложку звичайної харчової соди, і горох стане м'якше набагато швидше.

Однак, у цього методу є важливий недолік — при додаванні соди в горох, ми втрачаємо частину його корисних речовин і вітамінів. Тут вирішувати вам.

Інші особливості замочування гороху

  • замочувати потрібно тільки в холодній воді;
  • не забудьте перед замочуванням перебрати цілісний або колотий горох;
  • перед варінням після замочування кілька разів промийте його;
  • на 100 грамів гороху має бути 300 грамів води, тобто співвідношення 1 до 3;
  • не варто додавати сіль в горох під час замочування, а також перед приготуванням; сіль додається в кінці готування страв з горохом;
  • якщо ви збираєтеся приготувати горох в мультиварці, то час замочування можна скоротити до 2 годин у випадку з цільним, і до 1 години, якщо ви купили колотий горох.

Смачного!