Вчені довели, що уповільнити атрофію мозку можна за допомогою середземноморської дієти

Середземноморська дієта допомагає зберігати здоров'я мозку.

Середземноморська дієта, що містить велику кількість зелені, уповільнює атрофічні процеси у мозку. До такого висновку дійшли вчені з Університету Бен-Гуріона, інформує Ukr.Media.

Ізраїльські дослідники з'ясували, що вікову атрофію головного мозку можна уповільнити за рахунок великої кількості зелені, що міститься у складі середземноморської дієти. Вона містить високий рівень поліфенолів — поживних речовин, які зустрічаються за природних умов у рослинах. Крім того, у складі середземноморської дієти низька кількість червоного і переробленого м'яса, що викликає запальні процеси у всіх частинах тіла, включаючи й мозок.

У дослідженні взяли участь 284 особи у віці від 31 до 82 років. Їх довільно поділили на три групи залежно від дієти. У одній групі дотримувалися просто здорового харчування, у іншій — середземноморської дієти, а у третій — її ж різновиду, але з великою кількістю зелені. Зокрема, учасники третьої групи отримували 3-4 чашки зеленого чаю на день і коктейль з рослини манкой.

Усі учасники дослідження пройшли через МРТ головного мозку до і після експерименту. Вони також відвідували тренажерний зал і практикували фізичні навантаження. Найменше зниження вікових когнітивних порушень мозку відзначалося у тих, хто дотримувався обох форм середземноморської дієти. Але саме у третій групі з великою кількістю зелені спостерігалося максимальне уповільнення вікової атрофії мозку серед учасників, які старші за 50 років, у яких через вік є підвищена схильність до цих патологічних процесів.

Источник