Німеччина оголосила двох російських дипломатів персонами нон грата

МЗС Німеччини оголосило двох співробітників посольства РФ у ФРН небажаними персонами, про що було заявлено російському послу.

Про це повідомила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок 15 грудня, передає Укрінформ.

Вона поінформувала, що російського посла викликали до зовнішньополітичного відомства, де йому повідомили, «що двох співробітників дипломатичного персоналу посольства Росії оголошують небажаними персонами».

Такий крок прирівнюється до висилки дипломатів.

Напередодні, за словами міністра, вона розмовляла по телефону з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим і підтвердила, що Німеччина «хоче та потребує відкритого і чесного обміну з Росією – в інтересах обох сторін».

Бербок зробила свою заяву в зв’язку з рішенням берлінського суду в середу щодо «вбивства в Тіргартені», коли 23 серпня 2019 року в цьому районі німецької столиці було вбито грузина чеченського походження Зелімхага Хангошвілі. 65-річного вбивцю засудили довічно. Жертва перебував у Німеччині з кінця 2016 року в статусі шукача притулку. Російська влада кваліфікувала його як терориста.

У обвинувальному акті, зачитаному генпрокурором, зазначається, що німецьке слідство дійшло висновку, що «цей злочин скоєно від імені державних органів Російської Федерації».

«Це вбивство від імені держави, як сьогодні встановив суд, є серйозним порушенням німецького законодавства та суверенітету Німеччини», — підкреслила Бербок. Вона зауважила, що діалог з Росією має відбуватися на основі міжнародного права та взаємної поваги.

«Цілком зрозуміло, що такі дії, як вбивство в Малому Тіргартені, мають важливу вагу на цьому обміні», — додала політик. Вона запевнила, що федеральний уряд зробить все необхідне для забезпечення безпеки Німеччині та поваги до її правової системи.

Хангошвілі перебував у Німеччині з кінця 2016 року в статусі шукача притулку. Деякий час він жив в Україні. Російська влада кваліфікувала його як терориста. Федеральний прокурор вважає, що саме це стало мотивом вбивства.

Обвинувачений – 56-річний громадянин Росії Вадим Красіков, який при затриманні представив паспорт на ім’я Вадима Соколова. Справжнє прізвище злочинця встановили спільно Insider, Bellingcat і німецьке видання Spiegel. Вони також з’ясували, що Соколов-Красіков раніше служив у спецпідрозділі «Вимпел» Центру спеціальних призначень ФСБ. Основне слухання проти громадянина РФ Красікова розпочалося 7 жовтня 2020 році у Вищому суді Берліна.

Слід зазначити, що Берлін через цю справу раніше вже вислав двох російських дипломатів.

Источник