НАТО визнало росію найбільш значною і прямою загрозою безпеці

російська федерація є найбільш значною і прямою загрозою безпеці союзників по НАТО, а також миру і стабільності в євроатлантичному регіоні.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у Стратегічній концепції НАТО, затвердженій на саміті у Мадриді.

"російська федерація є найбільш значною і прямою загрозою безпеці союзників, а також миру і стабільності в євроатлантичному регіоні. Вона прагне встановити сфери впливу та прямого контролю за допомогою примусу, підривної діяльності, агресії та анексії. Вона використовує звичайні, кібер- та гібридні засоби проти нас і наших партнерів", — йдеться у документі.

Також наголошується, що агресивна військова позиція, риторика рф та доведена готовність застосувати силу для досягнення своїх політичних цілей підривають заснований на правилах міжнародний порядок. Крім того, рф "модернізує свої ядерні сили та розширює нові та руйнівні системи доставки подвійного призначення".

"Це спрямовано на дестабілізацію країн на нашому Сході та Півдні. На Крайній Півночі її (рф — ред.) здатність перешкодити підкріпленню союзників та свободі судноплавства через Північну Атлантику є стратегічним викликом для Альянсу. Нарощування військової потужності москви, у тому числі в регіонах Балтійського, Чорного та Середземного морів, поряд із її військовою інтеграцією з білоруссю кидають виклик нашій безпеці та інтересам", — зазначається у концепції.

При цьому наголошується на тому, що НАТО "не прагне до конфронтації і не становить загрози для російської федерації".

"Ми й надалі відповідатимемо на російські загрози та ворожі дії спільно та відповідально. Ми значно посилимо стримування та оборону для всіх союзників, підвищимо нашу стійкість проти російського примусу та підтримаємо наших партнерів у протидії зловмисному втручанню та агресії. У світлі її ворожої політики та дій ми не можемо вважати російську федерацію нашим партнером", — йдеться у концепції.

Водночас зазначається, що НАТО готове "підтримувати відкритими канали зв’язку з москвою, щоб керувати ризиками та знижувати їх, запобігати ескалації та підвищувати прозорість".

"Ми прагнемо стабільності та передбачуваності в євроатлантичному регіоні, а також між НАТО і російською федерацією. Будь-які зміни в наших відносинах залежать від того, чи російська федерація припинить свою агресивну поведінку і чи буде вона повністю дотримуватися норм міжнародного права", — йдеться у концепції.

Як повідомлялося, 28-30 червня у Мадриді відбувається саміт НАТО. Глави держав та урядів розглядають шляхи посилення політики стримування й оборони, розвитку оборонних спроможностей Альянсу у новій безпековій ситуації, що склалася після неспровокованого вторгнення росії в Україну.

У середу глави держав та урядів НАТО затвердили нову Стратегічну концепцію, яка визначає пріоритети розвитку Альянсу на наступну декаду.

Фото: flickr.com

Источник