Для європейської безпеки рф має бути позбавлена наступального потенціалу – експерти

росія має бути позбавлена наступального потенціалу, щоб вона не представляла загрози для України і для Європи, вважають військові експерти.

Про це заявили в Укрінформі військові аналітики під час експертної зустрічі з журналістами щодо підсумків пів року війни «Стан та перспективи розвитку подій на фронті».

«Якщо ми не хочемо залишити цю війну у спадщину своїм дітям і онукам, то тоді має бути нейтралізована російська загроза. Я не кажу про розвал росії, який також можливий, а вважаю, що росія має бути позбавлена наступального потенціалу. Має бути створена буферна зона, розташована принаймні на кількасот кілометрів від кордону України у бік росії», — заявив керівник програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник.

Військовий експерт, аналітик Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков нагадав про ситуацію з Кримом, коли світ закривав очі на російську агресію у 2014-15 роках і отримав відповідний результат.

«Після 24 лютого росяни нагадали про ті негативні наслідки, коли закривали очі на агресію в Криму, на обмеження свободи судноплавства і на те, що саме окупований півострів став майданчиком для російських наступальних дій. Це все було гарним уроком. Тому без демілітаризації Криму неможлива безпека і України, і Європи. Найкращу форму для довгострокового миру висловив міністр оборони США ще у кінці квітня: росія повинна бути ослаблена настільки, щоб вона не представляла загрози для України і для Європи», — сказав експерт.

Голова правління Центру оборонних стратегій Андрій Загороднюк також акцентував на тих загрозах, які можна очікувати від рф, у тому числі й на ядерній.

«росія іде таким шляхом, що якщо оголошує якийсь регіон російським, то далі на нього розповсюджується доктрина застосування ядерної зброї. Тобто, якщо вони вважають Херсонщину своєю областю, а ми ідемо її визволяти, то вони теоретично можуть застосувати ядерну зброю. І тут важливо було, як світ на це відреагує. На щастя, політики зрозуміли, що так робити не можна і зараз те, що відбувається в Криму — демонстрація того, що світ вважає, що Крим — не росія, а територія України», — зазначив він.

На його думку, Крим слід повертати, якщо потрібно буде – то і військовим шляхом. І це важливо буде для подальшої системи європейської безпеки.

«Щодо подальшої системи безпеки, то найкращим варіантом було б, щоб Україна стала членом НАТО. Ми розуміємо, що у ближній перспективі цього не буде, тому треба знищувати максимально бойовий потенціал росії. Зараз ведуться розмови про гарантії, працює дуже поважна група, експерти, але мені здається, що найкраща гарантія — це потенціал наших збройних сил. Наразі ми маємо збільшувати його до того моменту, поки росія не буде розуміти, що шансів у неї нема. Доки цей фактор стримування не буде працювати, ми будемо жити з потенціальним конфліктом все життя», — наголосив Загороднюк.

24 лютого росія розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст і сіл.

Источник