Наскільки зношені очисні споруди на підприємствах України » Экономика | Ekonomist

Однією з основних проблем послаблення негативного впливу промислового сектора на навколишнє середовище є високий рівень зношення очисних споруд на підприємствах, який досяг рівня 90%. Інвестиційний дефіцит в реалізації екологічних проєктів і є основною причиною повільного оновлення природоохоронної інфраструктури сфери промислового виробництва.

Особливо складна ситуація склалася в системі очищення зворотних вод. Критична ситуація із забрудненням водойм охоплює всю Україну. У топ-100 рейтингу забруднювачів Міністерства захисту довкілля у першій п’ятірці – Дніпро, Львів, Житомир та Київ.

Поточного року у столичному регіоні інспектори перевірили 38 підприємств – основних забруднювачів водойм, з яких – 24 водоканали. За дорученням уряду перевірили 10 суб’єктів господарювання, що забруднюють водоймища, при цьому є випадки, коли підприємства не допускали інспекторів до перевірки. За таке порушення штраф становить лише 765 гривень, що мізерно мало.

Позитивних зрушень в частині модернізації водоохоронної інфраструктури можна буде досягти в разі застосування державою комплексу фінансових інструментів, що стимулюватимуть підприємства-забруднювачі оновлювати очисні споруди.

Економіст

Источник