Із селища на Харківщині евакуювали всіх дітей

Ілюстративне фото: Сергій Козлов / KHARKIV Today Перебувати у Дворічній небезпечно через постійні обстріли.

Із небезпечних населених пунктів Харківської області можуть оголосити примусову евакуацію мешканців.

Минулого тижня з селища Дворічна Куп’янського району евакуювали всіх дітей. Із територій Харківщини, які обстрілюють російські окупанти, щотижня вивозять до 200 мешканців, однак люди виїжджати не хочуть. Тому розглядається питання про оголошення примусової евакуації. Про це пише «Об’єктив» із посиланням на брифінг голови Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова та віцепрем’єр-міністра України Ірини Верещук 

«Люди мають захотіти виїхати. І це для нас наразі основна проблема. Люди не бажають виїжджати з цих територій. Нам вдалося вивезти всіх дітей з населеного пункту Дворічна минулого тижня. Останні були випадки. Загалом щотижня ми евакуюємо з цих територій від ста до двохсот людей. Однак ми так само розглядаємо питання щодо оголошення відповідно до постанови Кабміну обов’язкової примусової евакуації з цих населених пунктів, територій, де ведуться постійні обстріли», — пояснив Олег Синєгубов.

За словами голови ХОВА, рішення щодо обов’язкової евакуації ухвалюватимуть разом з урядом тоді, коли буде «дуже серйозна небезпека» для людей у тих населених пунктах. Евакуацію проводять безкоштовно, мешканців забезпечують житлом та всім необхідним. Житло надають у Харкові, а також інших регіонах України. Зокрема, 16 березня з Харківщини евакуювали 50 маломобільних людей до Житомира. Це — переважно жителі Вовчанська та Куп’янської громади.

Як писав KHARKIV Today, 2 березня у Куп’янському районі оголосили обов’язкову евакуацію для всіх жителів Дворічанської та Петропавлівської громад та мешканців десяти сіл Вільхуватської громади. З інших громад району в обов’язковому порядку вивозитимуть лише неповнолітніх та маломобільних мешканців.

Джерело