Ці 7 продуктів здатні покращити здоров’я кишківника

Стан кишківника можна покращити за допомогою певних продуктів.

Деякі продукти здатні значно поліпшити стан кишківника, а з ним і роботу імунітету. У нашому матеріалі ми зібрали найефективніші з них, інформує Ukr.Media.

Чи залежить самопочуття людини від її харчових звичок? Гіппократ сказав одного разу: "Ти — це те, що ти їси". Розглянемо 7 продуктів, які сприяють поліпшенню стану кишківника.

М'ята перцева

Листя м'яти перцевої містить ефірну олію, яка здавна використовується у медицині. Згідно з даними американських і європейських наукових досліджень, олія м'яти перцевої у капсулах з кишковорозчинною оболонкою є чудовим засобом для профілактики синдрому подразненого кишківника за рахунок розслаблення його надмірно скороченої гладкої мускулатури. На тлі їх прийому у багатьох опитаних учасників зазначалося: зменшення болю, почуття переповнення у животі, скорочення частоти стільця до 2 разів на добу.

Чорнослив

Плоди чорносливу багаті на нерозчинне харчове волокно сорбітол, за рахунок якого підвищується осмотичний тиск у кишківнику, що сприяє збільшенню об'єму і розм'якшенню калових мас. Рекомендується вживати близько 50 г на добу для профілактики закрепів.

Йогурт

Такий кисломолочний продукт містить велику кількість пробіотиків — лактобактерій, які є невід'ємною частиною нормальної мікробіоти кишківника. Вони, своєю чергою, впливають на формування адекватної імунної відповіді. Обираючи йогурт, варто зупинитися на тому, у складі якого є: Lactobacillus rhamnosus, L. bulgaricus, L. casei, Bifidobacterium bifidum, B. longum. Рекомендований об'єм вживання молочних продуктів — близько 200 г на добу.

Фенхель

Плоди фенхелю містять ефірну олію, флаваноїди, завдяки яким цей продукт є відмінним рослинним засобом, що знижує газоутворення у кишківнику. Даний продукт дозволено вживати дітям і матерям, що годують грудьми. У раціоні харчування найчастіше використовується у салатах і супах.

Рис

Це здавна відома людству крупа, яка має абсорбуючу, протидіарейну дію. Останнім часом широкого поширення набуває таке захворювання, як целіакія, що призводить до атрофії ворсин дванадцятипалої кишки у результаті вживання глютену. Це групи білків, які є причиною появи хвороби. Рис є одним з представників круп, які можна вводити у раціон людям, що страждають через цю недугу.

Цикорій

Листя і коріння цикорію багаті на пребіотик-інулін. Це харчове волокно не перетравлюється у кишківнику, може призводити до зростання нормальної мікрофлори кишківника. Ця рослина є гарним замінником кави. Рекомендований добовий об'єм інуліну становить 2,5 г, що відповідає 8 чайним ложкам.

Сочевиця

За умови додавання у раціон 100 г зерен сочевиці заповнюється половина добової потреби організму у клітковині. Тим самим ви перешкоджаєте виникненню закрепу, підвищеного газоутворення, підсилюєте зростання нормальної мікробіоти кишківника. Ця рослина багата на фолієву кислоту (вітамін B9), яка необхідна для профілактики розвитку анемії.