Вибухи та танки в Бєлгородській області: що там відбувається

Вибухи та танки в Бєлгородській області: що там відбувається

Фото: кадр з відео Захід колони бронетехніки та бійців РДК разом з Легіоном Свобода Росії до Грайворона

Російські добровольці «звільняють» Бєлгородську область і підіймають опозиційні прапори над містами РФ.

Зранку 22 травня в українських соцмережах з’явилася інформація про те, що нібито якісь військові формування проводять певні дії в Бєлгородській області РФ, а місцеві жителі стали повідомляти про вибухи та рух танків без розпізнавальних знаків.

Згодом відповідальність за події на Бєлгородщині взяли на себе Легіон Свобода Росії та Російський добровольчий корпус. За словами бійців цих формувань, які, до речі, входять в склад ЗСУ, їхня сьогоднішня робота є наслідком агресивної політики путінського режиму і вторгнення російських військ на територію України.

В командуванні ЗСУ підтверджують цю інформацію і наголошують, що операцію для створення «смуги безпеки» для захисту цивільних українці на території РФ проводять виключно громадяни Росії.

«Звільнені» території і опозиційні прапори

Ще з ранку в прикордонних районах Бєлгородської області почалися активні бойові дії. В соцмережах почали з’являтись кадри зі стріляниною та вибухами. Російські добровольці згодом повідомили, що в результаті їхнього рейду був знищений контрольно-пропускний пункт на території Бєлгородської області. У мережі також опублікували відео з пересуванням військової техніки через кордон в РФ.

Ближче до обіду російські добровольчі підрозділи почали повідомляти про перші успішні дії на території країни-агресора. Зокрема, вони нібито «звільнили» кілька населених пунктів. Крім того, бійці також закликали росіян, які не згодні з діями «кремлівської хунти», наслідувати їхній приклад.

«Жителі Росії! Ми — такі самі росіяни, як і ви. Нас відрізняє лише те, що ми не хотіли більшого визнання дій злочинців при владі і взяли зброю, щоб відстояти нашу свободу. Але сьогодні настав час усім узяти на себе відповідальність за своє майбутнє. Диктатурі Кремля пора покласти край: Легіон повертається додому», — повідомляють російські добровольці.

В своєму повідомлені Легіон Свобода Росії уточнив, що прапори вільної Росії були вивішені над звільненими містами РФ і це тільки початок їх місії.

«Перші прапори вільної Росії зустріли світанок над звільненими містами. Підіймайте прапори і в своїх містах. Свобода вже близько», — йдеться в повідомленні під постом.

Близько 14:00 Легіон Свобода Росії та РДК заявили, що «звільнили» Козинку Бєлгородської області РФ і зайшли місто Грайворон.

«Легіон і РДК повністю звільнив н/п Козинку, Бєлгородської області. У Грайворон зайшли передові загони», — додали добровольці РФ.

Близько 16.00 в російські Telegram-канали почали повідомляти про стрілянину в місті Грайворон.А пропагандистські ЗМІ заявили, що поранення отримав заступник голови адміністрації міста.

Реакція України

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов у коментарі Суспільному повідомив, що Легіон Свобода Росії та Російський добровольчий корпус проводять операцію в Бєлгородській області РФ з метою створення «смуги безпеки» для захисту українців.

«Відповідальність за події взяли на себе громадяни Росії з РДК — Російського добровольчого корпусу — та Легіону Свобода Росії. Україна вітає рішучі дії опозиційної до злочинного агресивного путінського режиму сили», — додав в коментарі для агентства Інтерфакс-Україна представник ГУР Андрій Черняк.

Він наголосив, що «події збройних виступів та акцій протесту з боку сил опору всередині РФ набувають ознак тенденції, що дає підстави прогнозувати продовження процесу демілітаризації агресивної путінської Росії».

«Ми підтверджуємо, що Легіон Свобода Росії та РДК тісно співпрацюють і взаємодіють із ГУР Міноборони України», — повідомив представник військової розвідки.

Зазначимо, що паралельно з подіями в Бєлгородській області начальник ГУР Кирило Буданов закликав російських військовослужбовців здаватися в полон. Він наголосив, що Кремль уже понад рік не може досягти жодної мети, поставленої з початку вторгнення в Україну.

Що кажуть у Кремлі

Речник російського президента Дмитро Пєсков заявив, що Володимиру Путіну уже доповіли про прорив російського кордону у Бєлгородській області. За його словами, Путіну доповідали ФСБ, Міноброни та прикордонники і зараз ведеться робота з видавлювання «українських диверсантів» з території Росії та знищення.

«Сил та засобів на місці достатньо», – запевнив Пєсков.

На його думку, метою ця «диверсія» України є відвертання уваги Росії від Бахмутського напрямку, щоб мінімізувати політичний ефект від начебто «втрати» Бахмута.

В той же час російські Telegram-канали пишуть, що МВС в Білгородської області запровадили план Едельвейс — оголошено загальний збір співробітників у всіх відділах поліції регіону.

Зазначимо, що з обіду в регіоні лунає повітряна тривога. На виїзд із самого Бєлгорода утворилися величезні затори із автомобілів росіян, які прагнуть виїхати з міста через початок бойових дій в області.

 

Джерело